Hvad støtter GI?
Sunde og funktionelle boliger er vigtigt for alle mennesker. Det gælder både for dem, som bor i boligerne, dem som ejer dem, eller de mennesker som på anden vis færdes i bygningerne. Det kan have store omkostninger både for den enkelte og for samfundet generelt hvis trivslen i hverdagen påvirkes negativt af forhold i boligen. Der er mange parametre, som har betydning for, om boliger er sunde og funktionelle – nogen er målbare, mens andre er afhængig af den enkeltes behov og oplevelser. Indeklima og ventilation, materialer, lysforhold, støj og tilgængelighed er eksempler på temaer, som har betydning for sunde og funktionelle boliger.
GI vil gerne bidrage til at fremme sunde og funktionelle boliger. Der kan være behov for støtte til analyser, udvikling af ny viden, afprøvning af ting i praksis eller oplysning og information.
Både i ejendomsbranchen, og i byggeriet mere generelt, er der behov for i højere grad at anvende ny teknologi og øge digitaliseringsgraden. Det gælder både i den løbende vedligeholdelse og forbedring af de eksisterende bygninger, men også på drifts -og administrationsområdet. Det kan bidrage til en højere effektivitet, som både har værdi for dem der ejer bygningerne, bruger bygningerne eller er beskæftiget med vedligeholdelse og forbedring.
GI vil gerne bidrage til at øge kendskabsgraden til eksisterende løsninger, men også støtte initiativer, som giver ny viden, afprøver ting i praksis og fremhæver de gode eksempler.
Byggeri og ejendomsforvaltning er generelt kendetegnet ved komplicerede processer med mange forskellige aktører involveret. Det er vigtigt for både kvaliteten, effektiviteten og for konfliktniveauet i branchen, at der er viden, indsigt og forståelse for hvem der spiller hvilke roller, og hvordan tidlig involvering, samarbejde, og dialog kan sikre smidige processer, den ønskede kvalitet og mindske risikoen for eksempelvis fejl, mangler og konflikter.
GI vil gerne bidrage til at fremme samarbejdskulturen i branchen, herunder forståelsen for de forskellige fag og deres samspil, i forbindelse med renovering, drift og vedligeholdelse.
Løbende udvikling af viden og kompetencer hos bygherre, administratorer, rådgivere og udførende er et afgørende fundament for kvalitet i renovering, drift og vedligeholdelse af den eksisterende bygningsmasse og for den grønne omstilling. Det er i den forbindelse afgørende, at der er den nødvendige arbejdskraft til rådighed indenfor alle fag i byggeriets og ejendomsbranchens værdikæde, og at uddannelsesinstitutionerne kan tiltrække et mangfoldigt mix af unge.
GI ønsker, at bidrage aktivt til øget interesse og mangfoldighed i de byggefaglige uddannelser og til udvikling af de byggefaglige kompetencer på alle niveauer – korte, mellemlange og videregående uddannelser. Der vil være særligt fokus på, at støtte udvikling af tværfaglig forståelse og effektive samarbejdsformer. Endvidere vil der være et stort fokus på erhvervsskoleuddannelserne, som dels har behov for at tiltrække flere unge og en større mangfoldighed af unge, og dels kan have behov for nye og anderledes undervisningsmetoder og materialer, hvis der skal sikres en høj kvalitet.
GI ønsker også at bidrage aktivt til øget interesse for de administrative ejendomsrelaterede uddannelser og til generel udvikling af kompetencerne på dette område.
Danmark har en målsætning om 70 % reduktion i udledning af CO2 inden 2030. Opvarmning og drift af bygninger udgør godt 20 % af den samlede danske CO2 udledning, og 10 % af udledningen stammer fra produktion af byggematerialer samt bygge- og anlægsprocessen. Dertil kommer at 35 % af alt affald i Danmark kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Der er således et betydeligt potentiale for grøn omstilling af byggeri og ejendomsbranche. Det er i den forbindelse vigtigt, at den grønne omstilling sker i samklang med bevaring og udvikling af bygningernes værdi – herunder hensyn til kultur, æstetik og bygningsarv.
GI vil gerne bidrage den til grønne omstilling af de eksisterende bygninger. Det kan være gennem støtte indenfor temaer som eksempelvis energioptimering, cirkularitet af byggevarer og affaldshåndtering.